תחומי עיסוק


צוואות וירושות
על פי חוק הירושה התשי"ח-1958, כאשר אדם הולך מן העולם כל רכושו יעבור ליורשיו. החוק מגדיר מיהם היורשים על פי דין שיקבלו את הירושה כברירת מחדל אלא אם כן המנוח הותיר אחריו צוואה המפרטת את זהות היורשים ואת חלקם בעיזבון שהותיר.
ירושה על פי דין
חוק הירושה התשי"ח-1958, מלמד על האפשרות הקיימת לאדם לקבוע מה יעשה ברכושו לאחר מותו. ההחלטה האם לערוך צוואה נתונה בידיו של האדם המצווה ולפי רצונו.
החוק קובע את הדרכים בהן אדם יכול לערוך צוואה:
צוואה בכתב יד-עליה להיות כתובה כולה בכתב ידו של המצווה ולכלול תאריך וחתימה.
צוואה בעדים-צוואה הנערכת בפני עדים, שניים לפחות. עליה לכלול תאריך ואת חתימת המצווה, ובנוסף את אישורם וחתימתם של העדים לחתימת המצווה ולהצהרתו כי חתם על הצוואה מרצונו החופשי.
צוואה בפני רשות-המצווה יאמר או ימסור בכתב את צוואתו לנציג הרשות-שופט, דיין, רשם או נוטריון, שיקריא לו את הצוואה בשפה המובנת לו או באמצעות מתורגמן.
צוואה בעל פה-נאמרת על ידי המצווה הנמצא על ערש דווי או בסכנת חיים, בפני שני עדים המבינים את שפתו, בעל פה. על העדים לערוך זכרון דברים בהקדם האפשרי, לחתום עליו ולמסרו במשרדי הרשם לענייני ירושה.
בהתאם לכללי החוק, קטין שטרם מלאו לו 18 שנים וכן פסול דין או אדם שאינו יודע להבחין בטיבה של הצוואה, פסולים לצוות בצוואה בשל חוסר יכולת שכלית או נפשית.
כשמדובר בצוואה של אדם חולה או מבוגר מאוד, רצוי לקבל חוות דעת רפואית המעידה על מצבו וכשרותו לצוות בצוואה.
ככלל ניתן להוריש בצוואה לכל אדם, אך חל איסור על הנהנה על פי הצוואה לקחת חלק בעריכתה או להיות נוכח בעת עריכתה.
את הצוואה יכול המצווה להפקיד במשרדי רשם הירושה, עוד בעודו בחיים, והוא יוכל לקבלה בחזרה בכל עת. הפקדת צוואה היא מעשה אישי ורק המצווה בעצמו יכול לבצע את ההפקדה במשרדי הרשם. ויובהר כי הצוואה תהיה תקפה גם אם לא הופקדה במשרדי הרשם.
צוואה על פי דין
מסמך משפטי שנועד לאפשר לאדם בגיר להורות מראש על ידי מי וכיצד יתנהלו ענייניו החל מהרגע בו לא יוכל יותר לקבל החלטות בעצמו בתחומים שונים (אישיים, רפואיים, רכושיים).
ייפוי כח מתמשך יכול להיערך על ידי כל אדם בגיר, בעל הבנת המשמעות שבייפוי הכוח. כמיופה הכוח יכול להתמנות אדם בגיר הנחשב לכשיר מבחינה משפטית, שבינו ובין מייפה הכוח מתקיימים יחסי אמון וקרבה או אדם בעל ניסיון ומומחיות בתחום מסוים.
ייפוי הכוח יהיה רלוונטי רק בתחומים שצוינו בו מפורשות. ניתן לכלול בייפוי הכוח הוראות ברורות בנושאים מסוימים או לחילופין ניתן להותיר את שיקול הדעת בידי מיופה הכוח.
ניתן לקבוע בייפוי הכוח מספר מיופי כוח בהתאם לעניינים השונים, ואת סמכותו ותחום אחריותו של כל אחד מהם.
בשונה מצוואה, קיימת חובה להפקיד את ייפוי הכוח המתמשך במשרדי האפוטרופוס הכללי, ולקבל חותמת ואישור בדבר הפקדתו במשרדי האפוטרופוס.